Opublikowany przez: monika.g 2019-08-16 15:42:20
Autor zdjęcia/źródło: papryka żółta, papryka czerwona, papryka zielona @
Wszystkie rodzaje papryki są zdrowe i niskokaloryczne. Zbliża się na nie sezon, więc niedługo będą dostępne nasze krajowe odmiany, a ceny będą najniższe w ciągu roku warto więc z tego korzystać i jeść najlepiej świeżą, surową paprykę. Wtedy ma ona najwięcej cennych dla zdrowia składników.
Wszystkie rodzaje papryki zmniejszają apetyt i usprawniają przemianę materii. Poprawiają trawienie, łagodzą zaparcia i wzdęcia. Papryka jest też bogatym źródłem witaminy C, której zawiera więcej niż cytryna.
Najwięcej jest jej w papryce czerwonej. Dzięki temu poprawia odporność organizmu, jedz ją więc szczególnie w okresie największych zachorowań, czyli na jesieni, gdy jest na nią sezon.
Oprócz tego, że zerwona papryka zawiera najwięcej witaminy C, jest ona również źródłem beta-karotenu, czyli prowitaminy A, który korzystnie wpływa na wygląd skóry oraz poprawia jej koloryt, nadając jej zdrowy lekko opalony odcień. Czerwona papryka zawiera też rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne. Polecana jest więc osobom mającym problem z pękaniem naczynek. Wszystkie te składniki spowalniają procesy starzenia i wpływają na młody wygląd skóry.
To papryka najmniej dojrzała, dlatego może ona być nieco twardsza niż pozostałe i mieć lekko gorzki smak. Jest ona bogactwem kwasu foliowego szczególnie zalecanego kobietom w ciąży, ponieważ wpływa on na rozwój cewy nerwowej u dziecka. U wszystkich osób jedzenie zielonej papryki również pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy i działa krwiotwórczo. Zielona papryka jest również bogatym źródłem witaminy E, podobnie jak pomidory. Witamina E zwana jest witaminą młodości, ponieważ poprawia wygląd skóry, spowalnia procesy starzenia, działa na libido i płodność.
Najlepiej działa na wzrok, gdyż jest źródłem luteiny i zeaksantyny (przeciwutleniacz, należący do barwników karetonoidów). Składniki te neutralizują wolne rodniki (szczególnie w siatkówce oka), dzięki czemu zapobiegają rozwojowi nowotworów. Mają one również bardzo dobry wpływ na ostrość wzroku i zapobiegają rozwojowi chorób oczu.
Każdy rodzaj papryki posiada cenne właściwości bardzo pozytywnie wpływające na nasze zdrowie. To czy wybierzesz paprykę żółtą, czerwoną czy zieloną zależy od Ciebie i Twoich preferencji smakowych. Warto jednak wprowadzić każdy z jej rodzajów do diety zarówno dorosłych, jak i dzieci. Przyzwyczajaj więc malucha do jej smaku, dodawaj kawałeczek do kanapki, zrób leczo lub gulasz, a dzięki temu dziecko zaakceptuje i polubi jej smak.
ZOBACZ TAKŻE:
Skórka z arbuza na libido i siły witalne!>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.